BANANOWIEC
BANANOWIEC Z MASĄ JOGURTOWĄ
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka oleju
Masa jogurtowa:
- 2 duże jogurty naturalne
- 4 łyżki cukru pudru
- 6 łyżek żelatyny
- 6 bananów
- 200 ml śmietany 36%
Polewa:
- mleczna/gorzka czekolada
- 100 ml śmietany 36%
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę. W drugiej misce ubić żółtka z cukrami i stopniowo dodawać do piany. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakaem. Dodawać stopniowo do masy najlepiej mieszając wszystko delikatnie szpatułką. Wylewamy ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°. Pieczemy około 20 minut. Gdy ciasto jest już ostudzone kroimy go na dwie równe części.
Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki gorącej wody. Ubijamy 200 ml śmietany 36% na sztywno. Jogurty naturalne mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy ubitą już śmietanę. Stopniowo dodajemy żelatynę cały czas energicznie mieszając.
Połowę biszkoptu wkładamy do brytfanki i wykładamy na niego 1/3 masy jogurtowej. Następnie banany kroimy na pół, skraplamy je cytryną żeby nie czerniały i wykładamy cały spód ciasta (ja zużyłam do tego 4 bananów). Połową masy która nam została przykrywamy banany i kładziemy drugą połowę biszkoptu. Pozostałe banany kroimy w kostkę, skraplamy cytryną i dodajemy do masy jogurtowej, wykładamy na wierzch ciasta.
Czekoladę rozpuszczamy w 100 ml śmietany 36% i polewamy nią ciasto.
Przed podaniem należy chłodzić kilka godzin :)
SMACZNEGO :D
Połowę biszkoptu wkładamy do brytfanki i wykładamy na niego 1/3 masy jogurtowej. Następnie banany kroimy na pół, skraplamy je cytryną żeby nie czerniały i wykładamy cały spód ciasta (ja zużyłam do tego 4 bananów). Połową masy która nam została przykrywamy banany i kładziemy drugą połowę biszkoptu. Pozostałe banany kroimy w kostkę, skraplamy cytryną i dodajemy do masy jogurtowej, wykładamy na wierzch ciasta.
Czekoladę rozpuszczamy w 100 ml śmietany 36% i polewamy nią ciasto.
Przed podaniem należy chłodzić kilka godzin :)
SMACZNEGO :D
Jak duża blaszka ?
OdpowiedzUsuń25x36 cm
Usuń