Wampirzyca



Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 30 gram wiórek kokosowych
  • słoiczek malinowego dżemu
  • 1/2 litra śmietany 36%
  • 1 serek mascarpone lub żelatyna
  • 2 białe czekolady
  • czerwony barwnik
Biszkopt:
Ubijamy na sztywną pianę białka. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe mieszając już łyżką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°. Pieczemy około 35 minut. Po ostudzeniu kroimy na dwie części.

Warstwa śmietanowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej serek mascarpone lub rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.

Polewa:
Czekolady rozpuszczamy na parze z dodatkiem mleka i masła. Ja nigdy nie odmierzam dokładnej ilości tych składników robię to na oko ;) Gdy wszystko nam się już rozpuści dodajemy czerwony barwnik wedle uznania. Polewamy na ciasto lekko wystudzoną.

Ciasto składamy w następujący sposób:
  • biszkopt
  • dżem malinowy
  • bita śmietana
  • biszkopt
  • polewa z czekolady
SMACZNEGO :D

Komentarze

  1. Ciasto pyszne ;) Miękki biszkopt z lekką bitą śmietaną i nie mulącym dżemem. Najlepsza jednak jest polewa :D Wszystko współgra ze sobą i tworzy super ciacho. Polecam :) :D ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty