MAXI KING
MAXI KING
Składniki:
- szklanka mąki
- szklanka cukru
- 6 jaj
- łyżka oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- masa krówkowa
- ½ litra śmietany 36%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 200 g orzechów laskowych lub orzechów ziemnych niesolonych
- 2 mleczne czekolady
Wykonanie:
Białka ubijamy
na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do
pieczenia i olej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180°. pieczemy
około 35-40 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na dwie równe części.
Na
jedną część biszkoptu rozsmarowujemy całą masę krówkę.
Śmietanę
ubijamy na sztywną pianę. Możemy dodać trochę cukru pudru do smaku i dodajemy
rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Całość przekładamy na masę krówkę. Na bitą
śmietanę nakładamy drugą część ciasta.
Czekolady
mleczne rozpuszczamy na parze z odrobiną mleka i masła. Jeżeli mamy orzechy
laskowe musimy je najpierw uprażyć w piekarniku w temperaturze ok 200° jakieś
5-10 minut. Następnie musimy je pokruszyć na przykład w blenderze czy po prostu
tłuczkiem do mięsa J
Jeżeli mamy orzechy ziemne niesolone po prostu wykładamy je na górę ciasta i
polewamy naszą rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą.
Przed
podaniem ciasta należy go chłodzić kilka godzin w lodówce
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz