Beza Pavlova
BEZA PAVLOVA
- 6 białek
- 250 gram drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 0,5 l śmietany 36%
- świeże owoce sezonowe (ja użyłam borówek)
Wykonanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną delikatnie mieszamy składniki szpatułką.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg około 20 cm średnicy. Wykładamy na niego masę bezową i formujemy wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180º i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150º. Pieczemy około półtorej godziny.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę przekładamy na paterę i wykładamy na nią ubitą wcześniej śmietanę. Dekorujemy świeżymi owocami sezonowymi.
SMACZNEGO :-)
Komentarze
Prześlij komentarz