Ciasto francuskie z wiśniami
CIASTO FRANCUSKIE Z WIŚNIAMI
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kostka margaryny
- 4 białka
- kisiel wiśniowy
- dżem lub wiśnie z kompotu (ja użyłam wiśni z wiśniówki)
- szklanka drobnego cukru do wypieków
Wykonanie:
Mąkę, żółtka, margarynę, proszek do pieczenia i śmietanę zagniatamy. Odstawiamy ciasto do lodówki na 12 godzin.
Ciasto dzielimy na 6 równych części. Rozwałkowujemy każde osobno. Ubijamy białka z cukrem i kisielem wiśniowym. Dzielimy to na 3 równe części.
Układamy: placek-piana-dżem lub wiśnie-placek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180° około 30 minut. Z tego ma powstać trzy placki.
Robimy masę karpatkową i przekładamy ciasto: placek-krem-placek-krem-placek.
Przepis na masę karpatkową znajdziecie przy przepisie na mini ptysie :)
SMACZNEGO :-)
Komentarze
Prześlij komentarz