Wampirzyca
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 30 gram wiórek kokosowych
- słoiczek malinowego dżemu
- 1/2 litra śmietany 36%
- 1 serek mascarpone lub żelatyna
- 2 białe czekolady
- czerwony barwnik
Biszkopt:
Ubijamy na sztywną pianę białka. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe mieszając już łyżką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°. Pieczemy około 35 minut. Po ostudzeniu kroimy na dwie części.
Warstwa śmietanowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej serek mascarpone lub rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.
Polewa:
Czekolady rozpuszczamy na parze z dodatkiem mleka i masła. Ja nigdy nie odmierzam dokładnej ilości tych składników robię to na oko ;) Gdy wszystko nam się już rozpuści dodajemy czerwony barwnik wedle uznania. Polewamy na ciasto lekko wystudzoną.
Ciasto składamy w następujący sposób:
- biszkopt
- dżem malinowy
- bita śmietana
- biszkopt
- polewa z czekolady
SMACZNEGO :D
Ciasto pyszne ;) Miękki biszkopt z lekką bitą śmietaną i nie mulącym dżemem. Najlepsza jednak jest polewa :D Wszystko współgra ze sobą i tworzy super ciacho. Polecam :) :D ;)
OdpowiedzUsuń